WELKOM IN ALMERE HAVEN

Almere is een unieke stad in Nederland. Een stad die vanuit de Zuiderzee ontstaan is en nu meer dan 200.000 inwoners telt. Een groeiende stad die zich kenmerkt als een groen- en waterrijk gebied, waar het prettig wonen, werken en recreëren is.

almerehavenboten

Almere Haven

Almere Haven neemt een bijzondere plaats in binnen Almere. Haven is hét oudste deel van Almere, waarin watersport en -recreatie samen met kunst en culturele activiteiten het beeld bepalen. Het merendeel van de bewoners, de Havenaren, woont hier naar tevredenheid. De gemiddelde woonduur in Almere Haven ligt dan ook hoger dan in de rest van Almere. Vanuit het hart van Almere bent u met de bussen 1 en 3 binnen vijftien minuten in Almere Haven en vice versa.

Water(recreatie), cultuur en kunst

In Almere Haven vindt u in het centrumgebied een diversiteit aan winkels, het Stadswerfpark en de Kunstgracht met galeries en kleine ambachtelijke bedrijven. Maar u vindt er ook unieke muurschilderingen en uiteraard het theater ‘de Roestbak’. Op vrijdag is er altijd markt in Haven. Het centrumgebied vindt u achter de havenkom. De havenkom van Almere Haven heeft een breed aanbod aan restaurants. Dit alles in combinatie met de waterrecreatie, de jaarlijks terugkerende evenementen zoals het Havenfestival inclusief de Botterdagen, de kunstmarkt en de Triatlon maken van Almere Haven een bijzonder deel van Almere dat een bezoek waard is.

Almere Haven ontwikkelt zich verder

De afgelopen jaren zijn diverse locaties opgeknapt en vernieuwd in Almere Haven. Ook in de komende jaren ontplooit Haven zich verder waarbij de kracht behouden blijft. Zoals de kleinschaligheid, typerende hofstructuren en het groene karakter van Haven waar de bewoners zich zo mee identificeren. De gemeente blijft investeren in de kwaliteiten van Almere Haven. Het centrum, het openbaar gebied en de wijken blijven op de agenda staan. Daarnaast komt er meer ruimte voor kleinschalige aanvullende woningbouw zoals de ontwikkeling van de Kustzone en de nieuwe wijk De Laren.

 

Cover Wegwijzer Almere Haven

Stratneboek Almere

Beste Lezer,

Eenmaal Almere Haven, nooit meer weg. Dat is een ongeschreven regel onder de eigen bewoners. Zij noemen zich dan ook niet voor niets Havenaren en hun verbintenis vind je terug in het dorpse karakter van Haven. In het centrum zie je dat als je langs de culinaire specialiteitenwinkels wandelt. Zoals de banketbakkerij, kaasmakerij, chocolaterie, viswinkel, slagerij, bakker en de bloemist. Haven is voor fijnproevers. Niet voor niks luidt de slogan van het centrum: winkels om binnen te lopen! De mooie waterfonteintjes in de Kruisstraat en op de Markt en de hanging baskets maken dit 'dorp van de stad' helemaal af.

Almere Haven vind ik één van de bijzondere plekken die Almere rijk is. Zo rustig gelegen aan het Gooimeer. Dit oudste gedeelte van onze stad ervaar ik op en top tijdens het jaarlijkse Havenfestival. Drie heerlijke, meestal zomerse dagen, vol met een botterrace, een antiekmarkt, culinaire hapjes en als klap op de vuurpijl het havenkomconcert. Dan geniet ik, en met mij vele bezoekers, van Almere Haven zoals het is; maritiem, nautisch, kunst, cultuur en culinair.

In deze handige wegwijzer vindt u alle informatie over Almere Haven in een notendop. Hierin leest u wat Haven u te bieden heeft op het gebied van uitgaan, winkelen, recreatie en cultuur. Maar er is ook ruimte voor praktische informatie zoals belangrijke adressen en telefoonnummers. Tevens vindt u in dit boekje de fietsroutekaart. Want vanuit Almere Haven kunt u heel gemakkelijk de rest van Almere bewonderen. En vanaf de fiets ervaart u onze stad in al haar facetten op haar best.

Ik wens u een prettig verblijf,

 

Annemarie Jorritsma
Voormalig Burgemeester van Almere